fredag 16 september 2011

Valet, makten och känslan av vanmakt...

Upp och hoppa grabbar! Valen och makten väntar...

Det är intressant och se hur bestämmande egentligen fungerar. Vi tror ofta att bara för att någon bestämmer så är det hans eller hennes val det vi gör. Vi tror att den karismatiske agitatorn bestämmer över den medföljande horden. Tänk så fel man kan ha. Egentligen är det den tysta hopen som i slutändan bestämmer.

Då ingen, i de flesta fall, tvingar en att göra saker så är det faktiskt ditt val och därmed ditt beslut vad du tillslut gör. I 99,5% av alla situationer finns det ett eget val kopplat till ett beslut. Väljer man att följa ett beslut, så äger man själv detta beslut. Man kan inte skylla på någon annan.

Om man ser makten som en produkt av de tysta följarnas beslut, så blir mycket i världen pinsamt tydligt. Tänk på det idag. Det du gör är ditt val, att skylla ifrån sig är meningslöst...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Stor fråga du tar upp. Håller med, lönlöst att skylla ifrån sig. Samtidigt som man går vilse om man underskattar sociala behov, flockbeteende, reklamens enorma kraft osv, osv. Men ambitionen skall vara att alla har möjlighet att välja. I vår bortskämda del av världen handlar det väl till 90% om att avstå ?
Skall vid tillfälle snickra vidare på din geniala ide att ställa behovstrappan mot konflikttrappan. Vi som har det så bra, och står längst upp på behovstrappan, har en fantastisk valmöjlighet att lösa problem. Betydligt större än de som kravlar längst ner på samma trappa.

Onkel Olof sa...

Ja, diskussionen lär fortsätta, och något inom mig ser fram emot den :)