söndag 1 maj 2011

Självmumifiering- Meditation till döds...

Den största självuppoffringen...

Såg en intressant dokumentär på History Chanel som hette "Mystery of the tibetan mummy". Den handlar om en mumie som upptäckts i en del av Tibet som ligger på den indiska sidan. I en hög med jord och sen fann man resterna av en tibetansk munk som suttit i meditationsställning i ca 500 år, och som bevarats som en mumie. En grupp forskare skulle ta reda på hur han kunnat bli så välbevarad.

Får ni möjlighet så se programmet. Man lär sig mycket om den buddhistiska världen som är okänt för oss här i väst, och då kanske framförallt hur munkar arbetar i de samhällen de tillhör. I den buddhistiska klostervärlden finns det meditationsformer där munken slutligen offrar sig själv för samhället genom att fasta och sedan meditera till döds. Kvar blir en perfekt mumifierad rest. Man visade också två japanska mästare som låtit mumifiera sig själva på detta viset.

Den här formen av självuppoffring känner vi mest till genom de munkar som eldade upp sig själv i protest mot t.ex. vietnamkriget. Man kan tycka detta är lite makabert att man inom en religion som förespråkar respekt för allt levande, faktiskt offrar sig själv. Men man ska komma ihåg att dessa munkar tränat hela sitt liv för att släcka sin livstörst, och i deras syn finns det inget kvar som dör. Liv och död saknar vår västerländska betydelse.

Nästa gång jag känner mig lite gammal och knarrig, ska jag komma ihåg att det finns mycket kvar att lära om uppoffringar. Men å andra sidan kanske inte min dröm är att sitta som en mumie på ett kargt berg i 500 år...

Inga kommentarer: