fredag 2 augusti 2013

And eller anka?...

And eller anka, nyfiken är den...

Man brukar ibland säga att "de stora frågorna" är frågorna som upptar många människors tid och funderande. En av livets stora frågor, har jag märkt, är vad det är för skillnad på en and och en anka. Detta diskuteras flitigt på nätet trots att det finns ett svar, som inte alltid är lika klart i andra stora frågor som "Varför finns vi?", "Vad är meningen?" och "Hur kan Gud vara allsmäktig och god när världen ser ut som den gör?"

Vilket som. Skillnaden mellan en anka och en and är kanske inte så lätt att förstå. Vi som bor nära Danmark vet ju att Kalle Anka heter Anders And på danska, vilket får oss att fundera på vad danskarna vet som inte vi förstår?

Nu är det i alla fall så här: En anka är en förtamad och avlad version av en and, eller som här kanske borde kallas vildand. Så fort de tas i bruk av oss människor så byter de namn kan man säga. Precis som med gris och vildsvin.

Det finns många andra stora frågor bland våra husdjur och här är några till: "Vad kom först hönan eller ägget?", "Ko är ju egentligen bara en betäckning på kön, inte ett namn på en ras, precis som tjur. Det heter ju t ex älgko. Borde inte den tama versionen heta koko, eller något liknande?" och till sist "Hur många ben har en get?".

Man kan ju också fråga sig vad vi människor kallades innan vi blev tama? ...3 kommentarer:

charli sa...

Plötsligt tacksam att jag bor i ett land där det bara heter duck. :)

Onkel Olof sa...

Kan ju förklara danskarnas översättning :)

Jessica, grannen sa...

Hihi!