lördag 17 augusti 2013

Omöjligt uppdrag...

Skam den som ger sig...

Min fru tog den här fantastiska bilden idag. Efter ymnigt regnande tillhör trädgården åter sniglarna och snäckorna. Vinbergssnäckan ovan hade stora planer, som ni kan se. Den hade nog hoppats på helium i skalet. Ett imponerande försök.

Idag får den representera tanken som ser möjligheten, och eftersom det är en snigel får vi utgå ifrån att tanken inte var spontan...4 kommentarer:

Jessica, grannen sa...

Har du sett den tecknade filmen Horton? Kommer ner med den imorgon!

ERIC SECHER sa...

Skillnaden mellan människor och andra djur är alltid en spännande fråga. Inte sällan undrar jag om den är så stor som vi så gärna vill tro.
De andra djuren styrs av instinkter, och kan därför inte vara, t.ex, spontana. Människan styrs av något helt annat, nämligen den fria viljan.
Svårt att veta något om just sniglars spontanitet, men djurfilmer överlag brukar visa upp både lekfullhet och chansartat risktagande. Att människan inte så fri som hon vill tro, det är lättare att konstatera.
Vi fäster stor vikt vid individen. När det gäller människor är det en självklarhet, likaså när det gäller husdjur. Men sniglar ? Kanske är just denna snigel utrustad med lite extra dopamin eller något annat hormon som gör henne mer riskbenägen.
Realist, som brukar förekomma på våra sidor ibland,
gör ingen åtskillnad alls mellan människor och andra djur. Det kanske är att gå väl långt, åt andra hållet ?

Onkel Olof sa...

Taosimen brukar nosa på guldåldern då vi, fritt tolkat, var lite mer som djuren.

Kanske är liknelsen att man inte kan vara i paradiset när man ätit av kunskapens frukt inte så dum...

ERIC SECHER sa...

Den är inte alls dum! :)