måndag 19 augusti 2013

Lågkostnadslön...

Vanligen okänd...

Fjärilen ovan är en nattfjäril och heter Gammafly. Nästan alla har sett den, men nästan ingen vet vad den heter. Namnet har den fått för att teckningarna på vingarna ser ut som bokstaven gamma i det grekiska alfabetet. Fjärilen är ännu en av trädgårdens invånare som berikar vardagen, även om den notoriskt inte ville vara med på bild.

Har läst en del blogginlägg om medborgarlön. Det var Birger Schlaug som öppnade, men han är inte den enda att driva frågan (se länkar nedan). Vi kan diskutera om- och hur en medborgarlön är framtidens svar på bl a arbetslöshet, men min fundering gäller huruvida man kan ha medborgerliga utgifter. Alltså: hur kan man leva billigt i dagens Sverige? Om vi kunde skapa boenden med minsta möjliga bekvämlighet och med minsta möjliga kostnad, så kanske det skulle lösa mer än om vi garanterade alla en viss inkomst i månaden. Idag är det väldigt dyrt att hyra en lägenhet. Ska man bo billigt måste man ha ett kapital att investera. Fanns det billiga alternativ borde det också finnas möjligheter att hitta sina egna värden i livet.

Kom och tänka på den där anekdoten om zen-mästaren som kommer hem och finner en tjuv i sitt hus. Då det inte finns något att stjäla ger han tjuven sin kaftan. Sedan sitter han och mediterar på natten och säger: "Tänk om jag kunde gett den stackars tjuven den här fina månen med". Alltså om vi vågar bryta oss ur det ekonomiska ekorrhjulet, så kanske vi också har tid att se rikedomen i mångfalden omkring oss.

Då kanske fler skulle kunna namnet på en av våra vanligaste fjärilar. Tänk på det nästa gång du ser ett Gammafly...


Länkar:
Birger, Eric

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Håller med, vi glömmer utgiftssidan. På BS blogg var det någon som klarade sig utmärkt på 6000:-- Undrar hur han bodde.

Onkel Olof sa...

...och kanske var han bor.