lördag 14 maj 2011

Kunna, veta, förstå, inse...

Ännu ett steg på vägen mot den totala okunskapen...

Har varit på utbildning under veckan och har därför inte liksom haft inspirationen att blogga på ett tag. Utbildning har varit bra men väldigt intensiv, så nu sitter jag och känner mig som en upp och nervänd pyramid som kan falla omkull när som helst.

När man sitter och ska lära sig nya saker så kommer man på hur problematiskt det är att gå från kunskap till rätt handlande. Ofta vet man redan om allt man sitter och ska lära sig, men man gör inte mycket åt den kunskapen. Lika svårt är det sedan att få andra att lära sig samma sak och verka efter den. Alla organisationers dilemma.

Vi vet och kan och vet en massa, men kanske förstår vi för lite. Jag skrev en gång: "Insikt är att förstå det man redan vet". För så är det. Alla vet tex att man ska motionera, men inte förrän man börjar flåsa i trapporna förstår man på riktigt och kan på allvar börja träna.

Min teori blir därför att vi kanske ska börja göra om vårt vetande till insikt, det vill säga minska/glömma vårt vetande och öka vår förståelse. Hmmm, känns nästan som när man går på fest. Kanske är meningen med livet en fest trots allt...

Inga kommentarer: