måndag 12 september 2011

Om Jesus och rätten till en åsikt...

Jesus hade all rätt att ha åsikter. Mer än man kan säga om mig...

Jag anser att man måste sätta sig in i saker och ting för att få rätten att ha en åsikt. Man kan inte bara ta till sig andras åsikter, utan man har en skyldighet att ta reda på vissa saker själv. För ca 2 år sedan såg jag Jonas Gardell i TV och hörde inte riktigt det, i min tolkning, kristna budskapet i hans uttalanden om andra människor.

Han, som är hedersdoktor i teologi, måste ju ändå vara så mycket expert på kristendomen som kan förvänta sig. Men vad vet jag, som inte läst någon av hans böcker i ämnet? Kanske vet han något som inte jag förstår. Jag gick därför och köpte, för skattade pengar, hans bok "Om Jesus" och började läsa.

Har jag nu rätten att uttala mig om Gardells kristendomskunskaper? Vet inte riktigt. Efter 2 år är jag fortfarande på tredje kapitlet...

9 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Det blir jobbigt om man inte litar på någon ...

Onkel Olof sa...

Egentligen handlar det inte att lita på. Jag har min åsikt klar. Men för att offentligt kunna ha den åsikten var jag tvungen att "läsa på".

Även om Jesus finns med i dina ord, är han inte närvarande i det du säger.

ERIC SECHER sa...

Tycker mycket handlar om att lita på. Att få förtroende för. Allra helst som det är så oerhört lite man kan kolla upp på egen hand. "Klimathot" t.ex.
Litar, kanske för lätt, på personer med "schyssta" värderingar. Och omvänt misstror, kanske också för lättv, de med avvikande grundsyn.

Den sista meningen ? Säger du det till mig, eller J.G ?

Onkel Olof sa...

Meningen var menad till Gardell. Liksom essensen som fick mig att vilja veta mer.

Jag tror du har rätt i dina slutsatser om förtroende. Men det kanske handlar om att inte blunda för åsikter och fakta som kommer från personer vi har mindre förtroende för. Vi måste ha en öppenhet för alla sidor om vi ska kunna förstå.

Egentligen misstror jag inte JG, men avsaknaden av en "linje" i hans uttalanden gör mig lite förvirrad. Han borde veta bättre än mig i många mänskliga frågor, men han sänker sig som medmänniska i sina uttalanden.

Fundera....

Du har nog rätt. Jag har nog inte riktigt förtroende för JG...

ERIC SECHER sa...

J.G är en utmaning. En massa yta man skall igenom.
Fängslades av Om Gud, Fru Björks öden och äventyr åker nog in på topp tio-listan. Och han lär även ligga topp tio bland givmilda svenskar.

Onkel Olof sa...

Men vad är genialitet värt om man inte respekterar sina medmänniskor?
Kanske måste man lära sig att med större insikt och mediautrymme, måste man kanske också väga sin ord på större guldvåg.

Bill Gates är nog världens givmildaste människa, utan att utge sig för att vara expert på Gud och Jesus. Hur ska man jämföra detta?

ERIC SECHER sa...

Katten runt het gröt … hur har JG "sänkt sig som medmänniska i sina uttalanden" ?
BG är ett föredömme, men notera att vi alla vet att han skänker. Vilka känner till JG;s generositet ?

Onkel Olof sa...

Det är bara att konstatera JG är en komplex person, och hans genialitet behöver man inte tvivla på. Han är givmild på många sätt, och ger många människor mycket, inte bara pengar menar jag då.

Men hur kan en man med sådan insikt och hjärta prata om Scholins "kladdiga ungar" i TV? Det gör att många andra uttalanden tappar sitt värde för mig.

JG är en mycket mänsklig och god person. Mitt tvivel är mitt, mitt allena. Därmed slutar jag den här diskussionen

BG har jag egentligen inte så mycket att säga om, men han är enkel att se en linje i.

ERIC SECHER sa...

OK :-)