fredag 9 augusti 2013

Synd och karma på gymet...

Vissa saker väger tyngre än andra...

Inne på min tredje vecka med regelbunden träning. Det är inte roligare men man vänjer sig, som bonden sa som satt på en spik. Men en tanke slår mig mellan repetitionerna att detta är precis hur skillnaden mellan synd och karma fungerar.

Synd fungerar ungefär så här: Du får ett träningsprogram av din tränare att följa. Du tröttnar och slarvar med övningarna. När din tränare upptäcker detta straffar han dig genom att dra in sportdrycken efter passet. Kanske bättrar du dig efter bestraffningen, kanske inte. Du mår dåligt för att du slarvar med träningen och för att du har dåligt samvete gentemot överjaget, det vill säga tränaren.

Karma fungerar ungefär så här: Du får ett träningsprogram för att öka din kondition och ditt välmående. Du tröttnar och slarvar med övningarna eller äter en chokladkaka i stället. Tränaren säger att det är ditt ansvar hur du vill må. Eftersom du inte följde träningsprogrammet mår du fortfarande dåligt. Handling och konsekvens. Inre disciplin inte dömande överjag.

Sen kan man diskutera vilket som är bättre eller sämre. Jag föredrar karma. Kanske märks det i mitt sätt att skriva. Mitt ansvar...




Bildens hemsida

4 kommentarer:

Jessica, grannen sa...

Tycker du är duktig oavsett!

Henrik sa...

Hmmm. Håller inte med. Eller jo kanske. Åtminstone om man ser till vilken innebörd begreppet har hos gemene man idag och som det haft sedan kristendomen blev en en del av härskarsystemet.

Men synd betyder ju egentligen "att missa målet". Det vill säga det handlar om att något har gått fel eller att något är brustet. Det handlar aldrig någonsin om bestraffning. Det handlar om självkännedom.

Men bra skrivet :)

Henrik sa...

Och jag babblar ju om synd. Vilket bara halvt om halvt framgick av mitt inlägg.

Onkel Olof sa...

Tack Jessica!

Henrik
Synd är ju ofta definierad genom regler och "sanningar" som man kan följa eller bryta, och har ofta väldigt lite med inre förståelse att göra. Himmel eller helvete.

Å andra sidan tolkar tränare ett högre koncept. De är inte konceptet i sig själva.