onsdag 20 juli 2011

Vem är det mest synd om?

Du där! Sluta lipa och gör något i stället...

Det finns ett ord i svenska språket jag inte gillar speciellt mycket och det är ordet "medlidande". Hur, undrar du, kan en man som säger sig vara buddhist inte gilla ett ord som på sätt och vis är centralt i buddhistiskt tänkande? Ni vet allt är lidande och man ska känna med alla levande varelser.

För mig har ordet en tendens att förlama handlandet. Om någon lider, vad hjälper det honom/henne om någon annan också lider. När jag mår dåligt vill jag ha normala människor omkring mig som kan hjälpa mig och inga som sitter och tycker synd om mig, det gör jag så bra själv.

Ibland när jag håller i möten och jag tycker det blir för gnälligt brukar jag låta ordet gå runt och så ska alla berätta varför det är mest synd om henne/honom idag. Detta brukar liva upp och få en att fokusera på det som är viktigt istället.

Det finns ett bättre ord att använda och det är ordet "medkänsla". För mig betyder det att man ska försöka förstå hur en annan människa har det, så att man på allvar kan hjälpa den när det behövs. Tycker man synd om, har man lätt för att sluta ställa rätt krav och det är egentligen rätt fördummande mot ens medmänniska. Vissa tror att bara det är tillräckligt synd om någon, så får de nästan göra vad som helst. Man tar ansvar ifrån dem och en människa utan ansvar är en människa utan värde.

Så vad är det jag vill ha sagt? Kort och gott: Sluta tycka synd om allt och alla och gör något i stället. Värden behöver inte fler människor som sitter tillsammans i kollektivt medlidande...

1 kommentar:

ERIC SECHER sa...

Här har jag lättare att hänga med ! :-)
Eric