tisdag 19 juli 2011

Livet i en burk...

Ungefär så här ser världen ut. Varken mer eller mindre...

Det diskuteras en massa om vår energi och hot mot klimatet och en massa liknande. För en massa år sedan gjorde jag ett litet experiment med mina elever. Vi gjorde en mikrobiotop i en glasburk, det vill säga varje elev fick plantera några växter i en glasburk som vi sedan förseglade. Dessa små biotoper höll sig sedan levande och frodiga i flera månader även om några blev övervuxna av andra plantor.

Slutsumman av detta experiment var att försöka förklara att vår värld också är ett slutet system. Ingenting försvinner, allt bara går runt. För så är världen. Universum är som en burk, om än en ganska stor. Men energin och materian är konstant. Ingenting försvinner eller kommer till, utan bara omvandlas och flödar (energiprincipen).

Detta betyder att när vi försöker förändra något, så det enda vi gör är att flyttar om det. Energi tagen på ett ställe, är energi förlorad på något annat ställe. Så när vi nu sätter upp en massa vindkraftverk för att få mer energi, så kan man undra var den energin tas ifrån. När vi är färdigbyggda kanske det inte kommer att blåsa mer på jorden, och DET skulle jag kalla en klimatkatastrof...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Skojar du ?
Eric

Onkel Olof sa...

Nej. Fast det är lite överdrivet för att skaka om tanken :)

Men problemet är att när man gör något i för stor skala, så påverkar det systemet. Någon sa en gång, minns inte vem, att om man har en tillräckligt lång hävstång kan man flytta på jorden. Lite så är det faktiskt.

Problemen ligger lite i att vi aldrig kan göra något "lagom"...