måndag 27 december 2010

Förr eller senare - Coelho

Förr eller senare finner han dig, Paulo Coelho...

För den som söker en högre förståelse i livet finns det en man som an förr eller senare måste förhålla sig till, nämligen Paulo Coelho. Om du är kristen, buddhist, gnostiker, muslim eller för den delan ateist, så finns det en plats för en i hans böcker. Har man inte läst något annat så är "Alkemisten" alltid det givna valet. Orkar man inte läsa en hel bok så finns det citatböcker att tillgå som verkligen kan få tanken att vandra vidare.

En sådan bok kom jag över nu på jullovet och fastnade för två citat:

"Det finns ögonblick
då det är nödvändigt att utsätta sig
för risker och göra galna saker"

och

"Den första stora dygden för den som söker den andliga vägen: mod"

Många skulle nog se dessa som några av Coelho's mer ytliga citat men ju mer jag ser på det handlar inte andlighet bara om att sitta under ett träd och se livets gång eller att be i stillhet i något tempel. Man måste ut och utmana sig själv och livet för att tillfullo förstå den själsro man söker.

Livet gör ont och rädslan gör smärtan så mycket större. Vi måste lära oss att inte vara rädda hela tiden och se den potential vi alla besitter. Nej, mod är inte avsaknad av rädsla. Avsaknad av rädsla är dårskap. Mod är att veta om sina rädslor och utnyttja dem till sin fördel. När man vågar växer man, och man vet inte att man vågar om man inte känner rädsla. När rädslan blir din vän öppnar sig vägen.

Filmen på länken nedan är ett steg på min andliga väg:

http://www.youtube.com/watch?v=a9PafI9rbO4

Det jag skriver här är inget nytt. Jag tror Coelho sagt något liknande tidigare...

Inga kommentarer: