onsdag 22 december 2010

Den nya mytologin- Tomtar

Den klassiska bilden av tomten som gårdens och öltunnans beskyddare. Numera vet vi bättre...

Många människor idag tror fortfarande på tomten. Då menar man så klart inte jultomtar, utan den gamle goe gårdstomten eller möjligen skogstomten. Dessa mytologiska varelser har följt människorna sedan asatron var vår ekumeniska kärna. Nu för tiden har tomten fått en ny roll i den mytologi som vårt moderna samhälle skapar och i vilken vi är sagans framtida hjältar.

Låt oss gå till definitionen av en modern tomte:
En tomte är en person som regelbundet och utan egentlig orsak skapar problem av ringa och lätt komisk art. Viss släktskap kan ses med andra varelser som original, byfånar och professorer. Tomtars karaktäristika präglas av velighet, omständlighet och lätt förvirring. De skyr offentligheten och samlar ofta på saker som inte faller inom gängse sociala regler. Tomten är tämligen allmän i offentlig verksamhet och sällsynt i ideellt föreningsliv.

Ni har nog alla stött på tomtar i ert dagliga liv. DE är dom som ansvarar för gemen, cykelgaraget eller de offentliga sandlådorna. Ett modernt talesätt säger:
"För många tomtar i luciatåget, tar bort stämningen"
Detta betyder helt enkelt att man kan inte ha för många amatörer bland proffsen eller helt enkelt att om alla inte gör sitt jobb så blir organisationen förvirrad.

Mycket kan sägas om tomtar. Men fast man kan bli galen på dem, så skapar de roliga stunder och är ofta grunden för nya roliga historier och vandringsmyter.

God Jul på er alla tomtar där ute!

2 kommentarer:

fröfia sa...

Utan alla tomtar skulle inte glansen från lucior,tärnisar och troll synas.
Det hindrar dock inte tomteirritationen som uppstår när man söker efter gemen i sandlådan.
Äro så mycket lättare att hitta tomtar i luciatåget än gem i en sandlåda.
Fröfia

Onkel Olof sa...

Det krävs en del tomtar på loftet för att hitta ett gem i sandlådan.
Sen kan man fundera en del på hur glansiga troll egentligen är. kanske är det trollen som får tomtarna att skina i vintermörkret.

Troll kommer också att beskrivas under temat den nya mytologin. Håll ögonen öppna.