söndag 6 april 2014

Den mänskliga aspekten...

Många sidor utan motsättning…

Efter en minst sagt aktiv helg med många aktiviteter och möten har det varit skönt att få bosätta sig lite i soffan för återhämtning och reflektion. Idag har jag läste om Shiva, en av hinduismens stora gudar.

Den här guden är verkligen en gud med många sidor. Inte bara är han fruktbarhetsgud och världarnas förstörare han är även lärdomens gud, asketernas gud och, så klart, stormens och krigets gud. Genom sin meditation upprätthåller han också världen. Ganska imponerande på många sätt.

Sedan kan man ju fundera på hur man både kan vara en skapande och förstörande gud samtidigt. Men egentligen är det ju ganska logiskt. Allting har unika och varierande aspekter, ofta även motsägandes. Även vi människor. Mycket av vår kreativitet och skapandekraft ägnas ju till saker som är direkt livsfarliga. Atombomber till exempel. Att bygga en sådan kostar mycket kunskap och kreativitet. Precis det Shiva som står för. Krig, skapande och kunskap.

Gudar är bra symboler för det vi är och Shiva kanske är den tydligaste av dessa. För att citera synthgruppen "Cat rapes Dog" från Älmhult:

"Moment of terror is the beginning of life".

Mer sant än man vill erkänna…1 kommentar:

ERIC SECHER sa...


Tror Kerstin Ekman sagt något liknande ..