onsdag 30 april 2014

Våld och nödvärn...

Här ska vi vara lika…

Igår kom domen mot den vänsterextremist som i "självförsvar" högg en nazist med kniv under demonstrationerna i Kärrtorp. Att bara gå beväpnad till en demonstration är i sig själv lite korkat. Det betyder att man förväntar sig våld och kanske också förväntar sig att använda våld. Nödvärn låter därför väldigt tunnt redan från början Att hugga i ryggen gör ju inte saken bättre.

Men det är inte det värsta. Det värsta är att man talar det språk som motståndarna vill att man ska tala. Ger motståndaren alla argument den behöver. I mina ögon kunde mannen med kniven lika gärna hugga dem som fredligt visar sitt motstånd mot rasism, och som vill visa att det finns en bättre värld att arbeta mot.

Historiskt sett har det ju visat sig att de som vill förändra världen med fredliga metoder, en välgrundad sanning och vältalighet är de som lyckas göra de bestående förändringarna.

Våld föder våld sägs det och om detta kan man fundera mycket. Men i min värld kommer det alltid att vara så att våldet dömer sig själv. Hårt men rättvist...


Läs mer

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Pacifist ?

Onkel Olof sa...

Nej!
Men man ska inte sänka sig som människa och framförallt inte för att andra gör det.

Det finns tillfällen då våld och dödande är berättigat, men de så få så de får räknas till undantag...