fredag 19 juli 2013

Vatten...

Det naturliga...

Enligt taoismen så är flödet som vattnet, det söker sig till det lägre hela tiden. Rent generellt så strävar vi hela tiden uppåt, vilket på sätt och vis ligger i vår natur. Men kanske är det så att om man söker det lägre så kanske vi, precis som vattnet, hamnar på det högsta. 

Men moln och drömmar har mer än en historia gemensamt...2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Kommer att tänka på ..
Hubendick pratar mycket om entropilagen, "den kanske viktigaste naturlagen". När vattnet faller förloras (läges) energi, entropin ökar. Man går från ett mindre sannolikt tillstånd till ett mer sannolikt, från mer ordning till mindre ordning, från ett mer informationsrikt till ett mindre informationsrikt tillstånd.
Hornberg använder också entropi i sina resonamng. " Att fortsätta importera billig energi och exportera entropi (matriell oordning till exempel i form av koldioxisutsläpp) blir alltmer ohållbar."

Inte säker på att jag förstår. Är ökad entropi/oordning alltid av ondo ?

Onkel Olof sa...

Är inte oordning en förutsättning för att ordning ska existera?

Alltså i ett system som flödar cirkulärt, som vattnets, skapas energi och förbrukas energi i samma mängd. En sorts balans i sig själv.

Men det finns ju också energier som flödar genom många faktiskt ökar (chi).

Man måste i detta sammanhang komma ihåg att vetenskapen, som vi dyrkar, bara mäter ett litet spektrum av helheten. Ju mer vi lär oss desto mer inser vi hur lite vi egentligen vet...