tisdag 30 juli 2013

Konst eller prestige? ...

"Spännande" hörn...

Tittade på programmet "Hustoppen" igår. Ett ganska bra program egentligen. Man tävlar om vilket hius som är det mest spännande. Jannika Hernelius och Andreas Forsberg åker runt och guidar TV-tittarna och sedan ska en jury bedöma- och betygsätta husen. Man får se spännande ombyggnader blandat med moderna hus. Programledarna är kunniga, positiva och intressanta. Men Juryn. Ingenting som inte är ritat av en arkitekt, gjort i betong eller plåt och ser mer eller mindre ut som en låda är värt deras poäng. Detta får en, som tittare, att inte känna sig god nog att bedöma vad som är trevligt och bra. Är man inte med i eliten kan man inte förstå, och det budskapet går verkligen fram. Tråkigt.

Ord som "lekfull" och "spännande" används flitigt om minimalistiska betongkonstruktioner. "Lekfullt och spännande" kan jag tycka om ett hus byggt i ett träd eller på annat sätt är vågat och personligt. I ett av avsnitten vågar faktiskt Andreas Forsberg ifrågasätta den moderna arkitekturen. Han frågar sig varför husen i Hjärup, som är byggda som på medeltiden, lockar människor mer än modern arkitektur, och han menar att detta är något för dagens arkitekter att ta till sig. Sen kommer juryn och prisar sina betongblock igen.

Får vi det vi ber om eller är det verkligen så att vi inte kan förstå vad som är så spännande med hus som ser ut som grundkursen i perspektivlära? Jag kan förstå att betongmodernism faktiskt tilltalar många människor, även om jag själv väljer hus med "mognad" och "karaktär", men en jury måste vara mer vidsynt för att verka trovärdig. Det är ju dock oss de ska tillfredsställa i slutändan, har jag fått för mig.

Träffade en trummis för en massa år sedan. När jag frågade vilken musik han helst spelade svarade han: "Det jag får betalt för". Ett väldigt ärligt svar för hur många måste förhålla sig som vill arbeta med konstarterna. Kanske är det samma sak med arkitekter. Man gör sig experter över ekonomiska och praktiska lösningar mer än konstnärliga, utan att erkänna det. De arkitekter jag arbetat med har varit väldigt kreativa människor, med enorm känsla för färg och form, men får deras kreativitet någonsin blomma?

Inte om juryn i "Hustoppen" får bestämma i alla fall...


Bildens hemsida

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Mångfald berikar ?
Gäller även jurymedlemmar ?

Onkel Olof sa...

Mångfald berikar definitivt- Mångfald och ett öppet sinne. Särskilt jurymedlemmar skulle jag våga påstå...