onsdag 31 juli 2013

Lådprincip...

Vardagsmatematik...

Matematik är i vissa fall erfarenhet och kunskaper om tidigare problem. Även om de flesta med huvudet på skaft kan lösa det mesta, så har man mycket nytta av vad andra hittat för "genvägar". En av dessa som jag använder oftare än vad jag trodde när jag lärde mig den är lådprincipen. Den går ut på att om man ska fördela föremål av olika slag så måste vissa olikheter hamna i samma låda om lådorna är för få. Alltså om jag har tre kulor i olika färger och bara två lådor, så måste två kulor av olika färg hamna i samma låda.

Låter självklart, men blotta kunskapen gör saker lite enklare. Alla som delat in saker i grupper vet vad jag menar. Som vanligt står ju också diskussionen om huruvida matematik är en exakt vetenskap eller inte upp igen. För alla som delat upp saker vet att det det alltid dyker upp något udda som stör hela fördelningen, eller egentligen den goda idén med själva uppdelningen. En sorts kaosfaktor i vardagen. Positivt för att att den tvingar oss att tänka annorlunda och se faktorer som vi annars inte brytt oss om.

Igår städade jag min strumplåda, vilket är en vetenskap i sig. Alla som med viss regelbundenhet tvättar vet att strumpor verkar leva i en egen dimension. Dom försvinner och dyker upp lite som de själva vill och det är alltid någon som är udda. Högen ovan är alla mina "udda" strumpor. Rent matematiskt skulle man kunna säga att det dyker upp en udda strumpa i veckan, om man tar i beräknande hur länge sedan det var jag städade strumplådan sist.

När jag var färdig hade jag fortfarande några udda strumpor kvar. Då jag inte kunde finna något matematiskt samband mellan dessa, det totala antalet strumpor eller liknande så såg jag detta som ett bevis på att matematiken inte är en exakt vetenskap. Precis som med det mesta annat i livet kräver den lite sunt förnuft och vidare tänkande med.

Världen har inte ett oändligt antal lådor. Vi måste förhålla oss till att vi hamnar i lådor med udda färger i samma låda. Om ni inte tror på detta kan ni ju alltid sätta er ner och sortera lite strumpor...
1 kommentar:

ERIC SECHER sa...

Kom att tänka på intuition. Och vår övertro på lådor och fack, ordning och reda, och det rationella medvetandet ….
http://ericsecher.blogspot.se/2011/10/intuition.html