tisdag 16 juli 2013

Bubblor och frihet...

Ekonomi...

Såg på Vetenskapens värld igår på TV2. Det var en repris som handlade om hur den ekonomiska krisen uppstått och hur fel man räknat på konsekvenserna av de stora låneskulder som hushållen dragit på sig. Allt bygger på att man skapat pengar genom att huspriserna hela tiden ökar, eller som någon skrev i en blogg jag läste: "Man använder sina bostäder som bankomater". Kan det bli tydligare än så?

Men så länge räntan är låg och de flesta har arbete är detta inget problem. Men vi sätter oss på en tickande bomb. I Sverige har hushållen på tio år ökat sin låneskuld från ca 900 miljarder till ca 2 700 miljarder kronor. Det betyder att varje svensk har en skuld på knappt 340 000 kr. Ungefär en årslön före skatt om man har en månadslön på ca 28 000 kr.

Nu vore det ju enkelt om folk började betala av sina skulder och sälja sina dyra hus, köpa billigare och kvittera ut en liten reavinst. Leva ett lugnare och friare liv. Detta skulle bara hjälpa de första som gjorde så, sedan skulle många finna att de satt med en förlust istället och då var krisen där i vilket fall.

Så hur hamnade vi här då och vems fel är det? Vi spelar alla med i spelet. Ganska förblindade av hur det fungerar. Inte ens nobelpristagare i ekonomi fattar det här och kan läsa sitt eget språk, så vi är i gott sällskap. Vi gillar att skapa bubblor och spräcka dem, så enkelt var det med den saken. Men fortfarande gäller Göran Perssons ord: "Den som är i skuld är aldrig fri"

Vi har sett det förr och vi kommer att se det igen, ända fram till dess vi inte låter ekonomerna vara den styrande klassen. Nu ska jag röja på vinden...
Bildens hemsida

Inga kommentarer: