söndag 28 juli 2013

Självhushållning...

Värd att se...

Jag är en stor förbrukara av "History Channel". Det görs en stor mängd högkvalitativa dokumentärer som jag kan rekommendera andra att se. Engelsmännen har gjort några serier där arkeologer och historiker lever livet som det gjordes förr. En serie handlar om en gård under den georgianska eran, ett om ett viktorianskt apotek och så den senaste "Wartime farm", som handlar om hur bönder i England hade det under andra världskriget.

Före kriget importerade England merparten av sin mat, men med blockader tvingade man sina bönder att öka produktionen av inhemsk mat. Man blev tvungen att hitta nya kreativa sätt att få fram mat för att slippa svält, vilket man också lyckades med. Jag tycker serien är intressant på flera nivåer.

Nu har serien fått mig att fundera på om Sverige skulle klara av att producera den mat vi behöver? Vi importerar ju en hel del mat samtidigt som vi bygger vägar och bostäder på fin åker mark. Hittade några inlägg om detta på nätet (se nedan) och det visar sig att vi nog kan vara självhushållande om vi börjar äta nyttigare mat, alltså slutar importera palmolja och äter mindre kött. Vi måste nog också sluta slänga så mycket mat som vi gör.

Låter inte detta som en sorts svar på många frågor? ...


Värt att läsa:
Exploatering av jordbruksmark
Fler som funderat


2 kommentarer: