tisdag 12 juni 2012

Fortuna...

Ödet? Knappast...

I söndags köpte jag ett fortunaspel på en loppis. Ni vet ett sådant där spel man skjuter iväg en kula som hoppar och studsar mellan spikar och slutligen hamnar i ett fack som ger poäng. Olika kulor hamnar i olika fack och den som får mest poäng vinner.

Slår mig att det är lite som livet i stort. Vi skjuts ut i världen för att studsa runt och hamna i ett fack. Det fina med detta, precis som med kulorna är att ingen hamnar på fel ställe. Ödet? Nä det bara är så...


14 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Känner hur nostalgin kommer krypande ..

Men du, var det inte så att man försökte lära sig (inte helt utan framgång) att skjuta kulan precis så där lagom hårt att den, utan att stöta i något på vägen, landade i det hål som gav mest poäng (?)
Är det inte så det är ? Vi sätter upp mål, och har väldigt svårt att finna oss i att "ödet" bestämmer åt oss ?

Onkel Olof sa...

Detta är fruktansvärt svårgreppat. För det handlar inte om rättvisa och orättvisa, att inte slåss för det man tycker är rätt eller att göra karriär.

Allt detta ingår på något sätt i flödet. Ändrar vi oss ingår det lika mycket i flödet.

Mäktigt, svårbegripligt och nästan omöjligt att förklara...

ERIC SECHER sa...

Determinism ?

Onkel Olof sa...

Väldigt nära i alla fall.

Märker att ju mer jag fundera över det här desto mer galen känner man sig. Att det man gör och inte gör liksom inte spelar roll och samtidigt spelar all roll.

ERIC SECHER sa...

När du står där vid Fortunan, och skickar iväg kulan - har du något val ? Att stöta hårt, att stöta löst, att ändra dig i sista sekunden ?

Onkel Olof sa...

Men oavsett hur du väljer, så hamnar kulan i rätt fack.

Däremot kanske den inte hamnar i rätt fack i jämförelse med vad du hoppats på, men det är en annan sak.

ERIC SECHER sa...

Nu blir det kanske tjatigt, men frågan blir kvar: finns det ett fritt val ?
(Det kan ju låta som enbart en gammal mossig filosofifråga som ingen kan svara på. Men det svar man bestämmer sig för blir rätt avgörande för hur man ser på det mesta, i livet och politiken.)

Lättare för djuren, som sluppit tankekraften, och enbart går på instinkt. Är det en öppning i den här svåra frågan, att tro att vi människor också gör det, mycket mer än vi tror, bakom all kultur - och kunskapsfernissa ?

Onkel Olof sa...

Jag tror absolut på ett fritt val och vår förmåga att påverka.Allting är ju ändå kedjor av orsaker.

Tror kärnan i problemet är att vi måste se saker som mer eller mindra goda eller användbara. Om du använder ditt fria val och gör en "god" handling så vill du att den ska få goda effekter, men hur ska du bedöma om det verkligen är så? (jämför den taoistiska berättelsen om bonden och hästen)

I den stora helheten får dina val effekter som i det stora alltid blir rätt. Så fort kulan landar så är den på rätt plats. Systemet är i balans och kulan är i vila.

Fascineras istället av hur saker och ting faktiskt flödar runt omkring oss. Vilken resa har inte ett tuggummipapper i diket haft? Och tänk att din resa faktiskt korsade dess resa. Vad är chansen för det? Någon gjorde det fria valet att köpa tuggumit och slänga pappret på ett ställe som korsade din väg.Du gjorde ditt fria val att resa just till den platsen.

Mötet är fascinerande rätt om vi lär oss att se det. Om du tar upp pappret och slänger det, kan få större konsekvenser än om du t ex demonstrerar mot banksystemet på torget.

Det är det rätta...

ERIC SECHER sa...

Ser du ingen motsättning mellan tron på det fria valet och determinism ?

Onkel Olof sa...

Jo, mellan determinism och det fria valet finns motsättningar, men inte mot min mer zen-buddhistiska världsbild.

Där påverkar de ständiga fria valen varandra hela tiden. Men i nuet efter finns inga fel val och inga fel ställen att hamna. en oändlighet av orsaker som tillsammans bildar en enhet.

Eftersom vi inte kan greppa alla dessa orsaker, så blir det lätt att vi ser att allt är förutbestämt. Determinismen går liksom inte riktigt på djupet med orsakerna. Utan väljer att se valen som en illusion. Jag ser valen som själva det styrande...

ERIC SECHER sa...

Du är någonting på spåren som jag bara anar ..

Onkel Olof sa...

En god bit på väg...

Realist sa...

Eric!

Menar du att djur inte kan tänka?

/ Realist

ERIC SECHER sa...

Realist,

Det kan du bättre än jag. Men jag lever i uppfattningen att djuren i högre grad än människor styrs av instinkter. Samtidigt som jag tror att människor styrs av instinkter mer än vi tror.
Kan man tänka utan ord/språk ?