torsdag 28 juni 2012

Orsakskedjor...

En modell av en tanke...

Brukar tala om orsakskedjor. Att allting hänger ihop av händelser, orsaker, som skapar en oändlighet av möjligheter, chanser och risker. Denna oändlighet av situationer gör att om det finns en chans att något ska inträffa, så måste det förr eller senare inträffa. Filosofi, religion och matematik i ett.

I lövet ovan kan man se en masks liv genom ett löv. En fin bild av en mikrokedja i ett multiuniversum. Mönstret kanske finns i en profetia någonstans. Maskarnas Messias är i ankomst. Goda tidender för maskarna, dåliga för löven...

6 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Är inte vass i vare sig matte, filosofi eller religion, men stämmer det att om det finns en chans att något skall inträffa så MÅSTE det förr eller senare inträffa ? Låter som ett kraftfullt argument för kärnkraftsmotstånd.
När man pratar om chans i form av risk så brukar vi väl snarare mena att om risken är liten så betyder det att det förr eller sena KAN inträffa.

Onkel Olof sa...

Har inte kärnkraften själv visat att chansen faktiskt kan inträffa. Tjernobyl, Harrisburg, Fokushima.

Tråkiga bevis fr min tes...

ERIC SECHER sa...

Undrade över skillnaden mellan KAN hända och MÅSTE hända. Rent intuitivt uppfattar jag den som väsentlig.

Självklart KAN kärnkraftsolyckor hända. Men det bevisar väl inte tesen att de MÅSTE hända ?

Matematik, filosofi, religion … läste nyligen att vita män med makt i betydligt mindre utsträckning tror på klimathot/är klimatskeptiker. Utbildningsnivå/kunskap däremot var inte alls utslagsgivande för vad man trodde.
Om man har egenintresse av att något SKALL hända så är man benägen att kalla KAN hända för MÅSTE hända ? (vilket förstås inte syftar på dig !)

Onkel Olof sa...

Glöm inte bort mängd och tid. Tesen bygger på oändligheten av möjligheter. Begränsar man mängden och förkortar tiden, så är chansen/risken att något att hända att minska.

Ponera att vi utökat kärnkraften med 2 000% och låter den tugga på några hundra år, ja då är det högst sannolikt att en massa saker händer. Stoppar vi idag är det högst sannolikt att inget särskilt händer.Men det har redan hänt så det väldigt, väldigt troligt att det kommer att hända igen.

Glöm inte att tesen också handlar om positiva saker.

ERIC SECHER sa...

Nu är alla frågetecken uträtade !

Onkel Olof sa...

Bara det är en nära osannolikhet :)