måndag 4 juni 2012

Jesus i pedagogiken...

Många sätt att förklara samma sak...

Varför hade Jesus 12 lärjungar? Vissa påstår att det ska representera israels 12 stammar, andra påstår att de tillsammans med Jesus själv blir det perfekta talet för en häxcirkel och det finns en massa andra teorier. Givetvis har Onkel O en egen teori om detta. Eftersom jag kommer från den pedagogiska världen är det givet för mig att varje lärjunge representerar en inlärningsstil.

En förnekar, en tvivlar, en vet redan, en är ivrig, en är förlorad, några har ADHD (åskbröderna) och några är mer praktiskt eller matematiskt lagda. En mardröm för den individualiserande läraren. Detta kräver att Jesus måste förklara sitt budskap på många sätt så att alla ska kunna förstå. Precis som vår läroplan idag predikar. Mitt påstående får mer bäring av det tidigare funnits fler evangelium där olika lärjungar har huvudrollen.

Trots att allt förklaras på olika sätt, väljer vissa att styvnackat inte förstå. Men det beror nog på föräldrarna...Fotnot: Få vet namnet på alla lärjungarna idag så här kommer lite fakta för den som vill veta mer:
Petrus, Andreas, Tomas, Jacob, Jacob, Johannes, Filippos, Bartolomaios, Matteus, Judas, Judas och Simon

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Förklarade han för var och en ?

Onkel Olof sa...

Eller så förklarade han på olika sätt så att var och en förstod...