fredag 29 juni 2012

Vision quest...

Den oändliga vägen...

Bland många kulturer är det vanligt med olika sorters vision quests. Det vill säga att man beger sig ut ensam i naturen för att komma närmare sitt inre jag. I vissa former ska man fasta och dessutom hålla sig vaken hela tiden. Crazy Horse var tvungen att ligga på vassa stenar när han gjorde en vision quest. När man sedan sitter där ensam och på gränsen till nerbruten så får man kontakt med det som knyter en till det stora hela, i många av dessa kulturer i form av ett totem eller kraftdjur.

Har själv provat på det här några gånger med varierande resultat. Det som är bra med en vision quest är kanske inte att man hittar ett kraftdjur, utan att man faktiskt tvingas se in i sig själv. Mycket av det vi ser som problem utifrån är bara projektioner av våra inre problem, men det är så mycket enklare att skylla på andra, på vädret eller systemet. Om man verkligen vill ändra sin värld, måste man börja med sig själv, och för att kunna ändra sig själv måste man veta vem man är. Enkelt men svårt.

Därför tycker jag att de flesta någon gång borde göra en vision quest. Om inte annat för att uppskatta ett mål mat och en varm dusch...