torsdag 29 mars 2012

Var är älgen?

Biten i sin ungdom...

Den här tallplantan har blivit avbiten av älg. En ganska vanlig syn i våra skogar. Det är något som gör älgar mindre populära bland skogsägare. När den här tallen växer upp kommer den antagligen inte att bli lika lång och rak som andra tallar. Då den därmed inte faller under träindustrins krav, kommer den antagligen att gallras bort eller bli flis.

Om man är ute mycket i naturen är det ofta dessa träd, som fått ett trauma under uppväxten, som blir de som får de mest spännande formerna och utseendena. Inte sällan genom historien har de varit kända landmärken och mötesplatser. Några har också haft religiös betydelse.

Egentligen skiljer sig inte tallar så mycket från andra varelser och organismer. Det som sticker ut har ofta ett särskilt egenvärde, men inte ens älgarna tycks lägga märke till det...

4 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Kan man överföra det konstnärliga tänkande på vardagen ? Att sätta värde på det som avviker, och inte tvärtom ? På tal om det lilla, det stora, och skönheten ..

Onkel Olof sa...

Allt har sin egen skönhet, men det som sticker ut har ofta en skönhet som är svårare att förstå.

Ser man skönheten det avvikande kanske man inte uppfattar det som avvikande längre.

ERIC SECHER sa...

Det hänger på betraktaren ?
Om betraktaren sticker ut så kvarstår avvikelsen .. ?

Onkel Olof sa...

Avvikelsen existerar ju egentligen inte, men vi vill gärna att det är så. Det handlar om hur vi värdera det som är olika.

"...ibland är en cigarr bara en cigarr", sa Freud. Det var länge sedan en cigarr var en älg, även om det var en mycket speciell älg.