onsdag 28 mars 2012

Kamelen och nålsögat...

Kamel eller tross, svårt är det...

Sitter på ett hotellrum och läser i det jag brukar läsa i när jag bor på hotell, Nya testamentet. Gideoniterna har sett till att denna bok alltid ska finnas på alla hotellrum. Undrar alltid när det ska komma någon annan religiös grupp och göra detsamma med Koranen, Tao Te Ching eller de buddhistiska sutrorna.

Vilket som. Idag gjorde slumpen att jag läste Matteus 19: 16-23. Den lilla berättelsen som slutar med att Jesus säger: "...det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik man att komma in i guds rike". Vi känner alla till den. Jag brukar säga att det är okay att äga saker så länge sakerna inte äger dig, vilket är svårt.

Det är sådana här strofer i Bibeln som väldigt mycket liknar buddhistiska koaner, tankeparadoxer. Egentligen handlar det inte om att kunna och göra, utan om att förstå med hjärtat. Kamelen är förståelsen och nålsögat är vårt förnuft och våra bindningar till konsumtionen. Om man säljer alla sina saker och ger pengarna till de fattiga kommer man fortfarande inte in i himlen. På något sätt måste man även förstå vad Jesus egentligen menar och lita på det.Gör man inte det sitter man där snart både fattig på pengar och förståelse, långt från himmelriket.

Men när kamelen kommit igenom nålsögat är man både rik och nära...

3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Kamelen (förståelsen) är för stor och nålsögat (förnuftet) är för litet ?
Det skrymmande förnuftet hindrar förståelsen ?

Onkel Olof sa...

Snarare tvärt om. Förnuftet hindrar dig från att tänka fritt och se saker som de verkligen är. När du kan släppa förnuftet och låta känslan råda, då slipper du också att vara bunden vid tankar som att vara duktig och tjäna mycket pengar. Världen ger dig tillräckligt ändå...

ERIC SECHER sa...

Hi,hi. Va svårt det är med ord. Vi är nog upp till öronen överens, fick bara inte ihop liknelsen.