onsdag 23 november 2011

Urskog i tiden…

Urskog, snart ur tiden…

Hörde på radion att det börjar bli otroligt ont om orörd skog i Sverige, vilket hotade många unika arter som lever just där. Skogen och dess livscykel är ganska intressant företeelse. Som skogsägare vet jag att det är fruktansvärt snårigt att förstå sig på.

När jag var liten förfasade sig alla miljövänner över alla stora kalhyggen som skogsindustrin producerade. Nu vet man att en skog mår rätt bra av att avverkas lite då och då. Solen behöver komma åt marken och ge energi, så att man kan få viss näring tillbaka. Det är bra för djurlivet också, och idag får många gånger avverkning bli ett surrogat för att skogen ska brinna ner med några hundra års mellanrum. Skogsbruk är därför i sig inget större miljöhot.

Men sin finns den där urskogen, där människan inte går in och rör till saker. Det är ganska mäktigt och nästan lite mytiskt. Jag hoppas vi får ha kvar det i Sverige, och att man ska tillåta ungskog få bli urskog en dag. Kraven på skogsbruksplaner sätter vissa hinder i vägen för det, och att göra sina marker till naturreservat tjänar man ju inga pengar på. Undrar om min sambo går med på att göra tomten till en urskog?

3 kommentarer:

Fröken Grön sa...

Nä!

Onkel Olof sa...

Jodå! Det kommer att reta grannarna om inte annat…

ERIC SECHER sa...

för lite urskogar, för lite mystik, för mycket förnuft ..