måndag 28 november 2011

Min medvetna ungdom…

Robert Aschberg? Nä Storpotäten, min politiska uppfostran…

Lite märkligt egentligen att vi har ett borgerligt styre i Sverige. Varför då? undrar du säkert. Jag är ju generationen som just nu befinner sig mitt i livet och mitt i karriären. När jag växte upp på 70-talet styrdes mitt liv av två program i SVT, nämligen "Halv fem" och "Halv sex". Då satt man som klistrad framför rutan och tittade på spännande barnprogram.

När man ser tillbaka på den tiden så hade barnprogrammen en tydlig socialistisk anda. Om det inte var tecknade filmer från öststaterna så var det Bamse och "Vilse i pannkakan" som regerade. Storkapitalisterna Krösus och Storpotäten var dom "onda" i världen, dom som man drömde mardrömmar om.

När man sedan skulle läsa en saga var titlar som "Filips frågor", "Lasses farfar är död" och "Mamma och pappa skiljer sig" givna, då Bröderna Grimm inte var tillräckligt sociorealistiska och politiskt medvetna. För vem fan vill bli kung när monarkin bara förtrycker de svaga i Nicaragua?

Men kanske är det ändå tillslut Alfons Åberg som påverkade mest. Ni som var med förstår vad jag menar…

3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Kan det vara en motreaktion ? Dags för en ny ?
Någonting låg det väl i det där talet om "solidaritet" ?

Onkel Olof sa...

Det var mycket fint i dom där barnprogrammen, och egentligen tror jag aldrig det politiska budskapet satte sig. Kanske för att det fanns vissa lite naiva inslag, som vi idag tycker är ganska töntiga.

Eller så stämmer uttrycket: "När fan blir gammal blir han moderat" :)

Onkel Olof sa...

Har försökt hitta ett politiskt budskap i dagens barnprogram, men det gick dåligt. Men så kom jag på att barnen har fått reklam-TV i stället.

Var det inte Imperiet som sjöng om att barnen "tillber sin tuggumigud"?