onsdag 16 november 2011

Allt började med en miljökatastrof…

Dom är tillbaka för att börja om…

Vi tycker vi lever i tidernas största miljökatastrof, vilket får betecknas som "en spik i foten" om ni minns Hasse Alfredsson i 88-öres revyn. Faktum är att vi inte varit här idag om det inte varit för ett antal naturkatastrofer.

För 3 miljarder år sedan var det dom blågröna algerna som härskade på jorden. Dom levde av koldioxiden i luften och producerade en massa syre. Tyvärr tålde dom inte syre och när syrehalten blivit för hög så dog dom. Tragiskt för dom och en enorm miljökatastrof, men det syret la grunden för an massa annat liv på jorden.

I slutet på dinosauriernas miljontals år av världsdominans landade en enorm meteor på jorden. Den gav upphov till att det blev kallare på jorden. Då dog alla jätteödlorna ut och gav plats för däggdjuren att ta över. Dessa däggdjur utvecklades sedermera till människor. På grund av en massa vulkanutbrott på den kontinent som idag kallas Afrika, tvingades människorna att flytta ut över världen.

Alla dessa katastrofer har lett fram till att Onkel Olof just nu sitter och skriver på sin blogg. Kan saker bli mer tydliga?

Vårt uppdrag är inte att fundera över bardomen, utan att anpassa oss efter varje ny dag. Det har jordens invånare alltid gjort…

5 kommentarer:

Stefan T sa...

Ja, men det vore ju bra om vi anpassade oss till att inte skada naturen och orsaka miljöproblem

Onkel Olof sa...

Absolut. Jag bara menar att vi ofta låser oss i kortsiktigt tänkande och domedagsprofetior.

ERIC SECHER sa...

Olof,

Två invändningar
1.(main)
Vi är (till skillnad från forntidens invånare) medvetna - om orsak och verkan, och vad som kan göras. Spelar det ingen roll ?
2.(second)
Alla kanske inte har lika lätt att vara tillbakalutade. Typ de som drabbas. Typ den översvämmade bonden i Bangladesh med tio barn. Hur mycket umbäranden är vi själva beredda att utstå ?


Vi kan fascineras över att 3 miljarder års utveckling resulterat i internet och bloggare. Jag skulle vara lika glad som du om det inte var till priset av djupa orättvisor (dvs vi är bara några få som kan unna oss den lyxen) och en vanvård av jord, vatten och hav….. vet vad du tänker (?) .. det har varit mycket värre … värre krig, värre digerdödar, värre, värre förr … blir hela diskussionen till slut bara skillnaden mellan optimisten och optimisten (helan o halvan) ?

Eric

Onkel Olof sa...

Men som vanligt är det väl så att ingen har rätt, och ingen har fel.

Vissa indianer säger att världen styrs av Lagen. Den är varken ond eller god, den bara är. Även om vi levt i den mest naturanpassade av kulturer, så hade vi hittat problem och varit rädda för jordens undergång.

I den kristna tron är det finaste som kan hända att man får evigt liv, för buddhister skulle det vara ett helvete. Hur ska vi lära oss att acceptera det vi är,när vi inte ens är överens om idealen?

Så vad är ett miljöhot? Vad är en miljöförändring? Vad är det som får oss att tro att vi är den första rasen som ska finnas för alltid?

ERIC SECHER sa...

" Även om vi levt i den mest naturanpassade av kulturer, så hade vi hittat problem och varit rädda för jordens undergång." Evidensbaserat ?

Har lite svårt att följa med i din distanserade hållning. Otillbörlig makt, övergrepp, orättvisor - ingen har rätt, ingen har fel ?