söndag 21 augusti 2011

I djupet av en tanke...

Det är bra att gå på djupet ibland...

Sitter här och funderar på hur allvarligt vi tar på väldigt mycket saker, som kanske inte bör ta så mycket tid och energi. Detta beror nog på att våra rädslor styr oss mer än någonting annat. Drottning Kristina lär ha sagt: "Roten till allt ont är rädsla", vilket jag tycker var väldigt klarsynt.

När man lyssnar på debatten i samhället så verkar många på allvar tro att världen ska gå under när som helst, fast vi redan överlevt världskrig, naturkatastrofer, sjukdomar och miljöförstöring. Så istället för att hela tiden fundera på hur vi ska dö, kanske vi skulle fundera på vad som faktiskt håller oss vid liv.

Så i djupet av dagens tanke finns en stark tro på att det fixar sig. Ta det lugnt och lita på livet. Det gör Onkel Olof i alla fall...

5 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Önskar jag hade mer av din tillit.
Hörde en repris av Dilsa Demirbags sommarprogram. Hon pratade om hur överskottet på tillit (när de kom till Sverige 1976) förbytts mot ett underskott. Och hur rädslan tagit över …
Eric

Onkel Olof sa...

Man får inte glömma vers 20 i Tao Te Ching.
"När ska detta barbari sluta
bara jag närs av den stora modern"
(Fritt ihågkommet ur huvudet)

Till och med Lao Tzu tvivlade, precis som Jesus och en hel hög andra stora tänkare. Om Guds son tvivlar då och då, varför ska inte vi göra det?

ERIC SECHER sa...

Du är en fin diktare …. här är två andra versioner (Henrikson o Stenudd)
http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/tao-20.html
Tvivel är helt OK, t.o.m konstruktivt. Men brist på tillit, det känns elakartat.

Onkel Olof sa...

Kanske om man ser tillit som en sorts förtröstan, kanske det är lättare att ta till sig. Tillit handlar ju inte om att det måste bli bättre, utan insikten om att den totala utvecklingen kräver misslyckanden.

ERIC SECHER sa...

Ja, förtröstan är bra.