söndag 7 augusti 2011

Den falska trygghetens gudar...

Rädsla har alltid styrt historien. Tyvärr kan inte fästningar skydda oss från oss själva...

Vi tillbringar stor del av vårt liv till att finna trygghet. Vi vill kunna känna oss säkra och vill vill att allt ska vara bra. Vi låter gärna media, med sitt ständiga domedagsbudskap, hetsa upp oss. Tyvärr låter vi den här rädslan få oss att binda oss, klamra oss fast vid, saker som får oss att känna säkra.

När man levt ett tag så märker man ofta att dessa "trygghetens öar" har en tendens att försvinna i från oss. Hunden äter upp nallen, man skiljer sig, folk dör och så vidare. Vi dessa tillfällen märker man att den enda trygghet du kan lita på är den trygghet du har inom dig. Även med en stark inre trygghet kan livet vara jobbigt, men den hjälper.

Jag tror vi människor måste lära oss att släppa taget mycket mer. Att inte binda oss vid det som är förgängligt. Inom taoismen säger man ibland att man ska inte dyrka den falska trygghetens gudar. Hur gör man det då? Man måste utmana sig själv och våga göra saker man inte trodde man kunde.

För när man vågar det, och faktiskt kastar sig ut för klippkanten, så upptäcker man oftast att man kan mer och är starkare än man någonsin trott. Med den styrkan inom sig märker man att den sanna trygghetens gudar ler mot en...

Läs också:
Wu wei

Inga kommentarer: