onsdag 23 mars 2011

Den nya mytologin- Alver och änglar

Den här ängeln hittade jag på nätet. Lite som en alv med vingar faktiskt...

I min något hackiga serie om den nya mytologin har turen kommit till alver. Jag tänkte nog hålla mig till alverna, eftersom jag ändå återkommer till änglar med jämna mellanrum. Förr i tiden kunde man se en viss likhet mellan de grupperna, men alverna har moderniserats mer och har därmed gått ifrån mycket änglalikt.

Förr trodde man att alver var en sorts semigudar, och tillbads också som detta. På den tiden vi var asatroende och så länge folktron var stark, så offrade man nog oftare till alverna än till gudarna själva. Alverna var vackra och ljusa och på det hela taget goda till skillnad från svartalverna som far mörka och mest hittade på hyss. Men allt detta visste ni säkert redan.

I vår moderna tid finns det två sorters alver: stadsalver och lantalver. De skiljer sig radikalt åt, men du har säkert sett dem massor av gånger.

Stadsalver tror att så länge man ser ung ut så kan man inte dö. De lägger all sin tid på att se snygga och unga ut. De tränar dygnet runt, använder magiska lotions och är inte rädda för att gå till doktorn för att se ut som en tonåring vid 55. Man kan ofta se dem sitta på kaféer och spana in människor. De spanar bara efter om de själva är inspanade, för de är egentligen bara intresserade av sig själva. Stadsalver har en tendens att dö mycket förvånade i normal ålder.

Lantalverna är lite svårare att förstå sig på. De ser alltid snygga och unga ut oavsett vad de har på sig, vilken frisyr de har eller hur gamla de är. Man kan säga att de är genuint vackra. Glada är dom nästan alltid med, det kommer nog med den friska luften. Lantalver bryr sig inte om ålder och dör ofta väldigt gamla. Lantalverna är ofta intresserade av friluftsliv och trädgårdsarbete.

Detta var en snabb genomgång av alverna. Tiderna förändras och sagan med dem...

5 kommentarer:

Fröken Grön sa...

Då måste ju jag vara en lantalv! =)

Onkel Olof sa...

Absolut!
Eller ett byrå, men det kommer att beskrivas senare :D

Fröken Grön sa...

Jag trodde det hette EN byrå ;-)

Fröken Grön sa...

Fast hellre ett byrå än en byfåne =)
(Om det inte är samma sak...)

Onkel Olof sa...

ETT rå ska det vara. En byrå är något annat det :D

Olof