torsdag 23 oktober 2014

Klappad på huvudet...

En man många tankar...

I dagar av kränkningar av vårt territorie är det många som lyfter Putins vilja att återuppta Sovjetunionens forna storhet och dra det kalla kriget över oss igen. Hur det är med den saken kan man diskutera länge, och det finns andra forum för detta.

En sak slog mig då, när jag hörde en intervju med honom, att det kanske inte är så konstigt om Ryssland faktiskt vill visa att de är att räkna med. Hur tänker jag då? Jo, som vanligt i världspolitiken är vinnarna inte så bra på att hantera storhet.

För sedan öststaterna "förlorade" kalla kriget har väst varit lite patroniserande mot Ryssland. Klappad på huvudet, om man så säger. Inte riktigt visat att man respekterar, och velat ha med dem i olika beslut. Sådant betalar alltid tillbaka sig. Vem minns inte hur man behandlade Tyskland efter första världskriget och vad det ledde till.

Så, nu när Ryssland är tillbaka på banan är det inte så märkligt att man verkligen vill visa att man är att räkna med. Ingen blir så frustrerad som den som blivit nedvärderad. Det har vi sett förr och lär få se det igen, och igen, och igen...

Inga kommentarer: