torsdag 20 februari 2014

Matematik, hur svårt kan det vara? ...

Några mål att lära sig…

Jag gillar att undervisa i matematik. Det är egentligen ett ganska enkelt ämne, men som med mycket annat har vi gjort det enormt komplicerat. Därför är det inte konstigt om många tycker det är lite knepigt.

Ta bara det där med tal och siffror. Vi räknar ju med talbasen tio. Det beror på att vi bara har 10 siffror att räkna med. För er som inte hänger med så kommer alla siffrorna här:

0  1  2  3  4  5  6  7  8  9

När vi räknat så långt måste vi visa att vi räknat så långt vi kan och ska börja om från början. Det visar vi med att skriva en etta och en nolla. Alltså nu har vi räknat en gång nu börjar vi på noll igen. Detta kallar vi för tio. Himla enkelt så långt, men nu börjar problemen. Om vi velat att det skulle vara enkelt så skulle vi kalla nästa tal för tioett och sedan tiotvå, tiotre, tiofyra och så vidare. Men inte då. Något smarthuvud ville att talen mellan tio och tjugo skulle ha egna namn. Ni vet: elva, tolv, tretton…

Inte undra på att människor aldrig lär sig att räkna med talbasen tio. Vi räknar med basen tio, men har namn för alla tal mellan noll och tjugo. Kan man göra det mer förvirrat? Nu tror många att vi har en bas på 20 eller mer och det är enormt svårt för en människa att kunna hålla en sådan mängd i huvudet. Det är ju alla fingrar och tår man har!

Efter tjugo blir allt logiskt igen, men då är det försent, PISA-resultaten har redan sjunkit…Inga kommentarer: