Härdande som stål…
I helgen går Vänsterpartiet till kongress. Intressant nu för tiden är att alla partiers kongresser är öppna historier som ofta visas live i TV. Bra för demokratin att se att inom alla partier finns det olika åsikter och att detta faktiskt är grunden för ett kvalitativt politiskt arbete.
Vilket som. Vänsterpartiet kommer att gå på val om att vinstuttag i skolan är ett av de största problemen mot skolans dåliga resultat. Enkel retorik som för de icke insatta är lätt att ta till sig. Men om man då går till botten och tittar på verkligheten, och varför då inte titta på Vänsterpartiets egna verklighet: Fagersta.
Fagersta är en kommun som verkligen styrs av Vänsterpartiet i egen majoritet, och har så gjort i många år. Väldigt ovanligt att ett parti har egen majoritet i en kommun idag, men i Fagersta har man haft det sedan 90-talet. Då kommer det intressanta: Hur fungerar skolan när Vänsterpartiet får bestämma allt?
Enligt Skolinspektionens rapport från 2010 (senaste granskning) får kommunen följande kritik:
- 27% av niorna har ingen gymnasiebehörighet
- Man ger inte studiehandledning till nyanlända elever i den mån de behöver
- Rektorerna och huvudmannen följer inte upp resultaten i skolan tillräckligt
- Skolan har inte tillräckligt med behörig personal anställd.
Detta är ingen unik kritik mot en svensk skola idag och inte värre än på många andra ställen MEN det visar att skolans problem inte är ideologiska och verkligen inte beror på vinstintressen. Det handlar snarare om ett negativt vinstintresse. Alltså att man står inte upp för de kostnader som styrdokumenten faktiskt säger. På det viset styr kapitalet de kommunala skolorna lika mycket som de fristående. Man kallar det bara för något annat. För de kommunala skolorna och de fria skolformerna har samma budget att arbeta med, och inte ens där Vänsterpartiet har chansen att visa hur skolan ska skötas är resultaten bättre.
Faran just nu i den politiska debatten är inte att ingen bryr sig om skolan utan att så många bryr sig utan att fatta något. För en sak visar ju faktiskt PISA: Vi har en brist på kunskap, utbildning och kompetens...
4 kommentarer:
Amen!
Amen!
Mycket tänkvärt ! Bra med konkretion.
Vad gör man, på golvet, när pengarna inte räcker för att leva upp till styrdokumentet ? Avgår. Och ersätts av någon som vill spela med i spelet ?
Det fanns förslag från regeringen för många år sedan om att rektor skulle vara den som säkrade elevernas behov gentemot huvudmannen, kommunen.
Detta lades ned, vilket var tur eftersom man kan inte ha en anställd som kontrollant, och istället fick vi en skolinspektion med vassare verktyg.
Men det är som du är inne på en svår balansgång för många rektorer som har ett tydligt statligt uppdrag men samtidigt är kommunala tjänstemän med allt vad det innebär.
En rektor är sällan bättre än sin senaste budget ur kommunal synpunkt.
Så det där med vinstdrivande företag kontra det kommunala är en hårklyvande jämförelse...
Skicka en kommentar