fredag 31 januari 2014

Omskolad- Maten, den ständiga frågan...

Ständigt aktuellt…

Under alla mina år inom skolan är det få frågor som diskuterats så mycket och så många haft så många åsikter om som skolmaten. Jag skulle vilja påstå att bland gemene man är detta en viktigare fråga än matematikresultatet på PISA. Maten är inte bara en fråga om att se till att våra elever får i sig en liten del av sitt dagliga intag av näringsämnen, nej, den är en högpolitisk fråga som alla kan identifiera sig i.

På de flesta skolors hemsidor finns det en länk på första sidan som leder till skolbespisningens meny, om man inte har menyn på första sidan. På otaliga skolråd, nämndssammanträden och elevråd är maten den stående punkten på dagordningen. Ibland låter det som om maten är den viktigaste frågan för skolan.

Hur kan detta vara? Det har många orsaker. I första hand beror det på att det är en fråga som alla kan ha en synpunkt på. Alla äter ju och alla tycker om olika saker. Det är mycket svårare att diskutera om man ska arbeta med utvecklad form när man adderar i matematiken eller om man ska använda algoritmer. Bara orden får merparten av befolkningen att tänka på något annat.

En annan orsak till att skolmaten får så stort utrymme är att den faktiskt är en viktig fråga för många. Många önskar nog att skolmaten, som ska ge en knapp tredjedel av elevernas dagliga näringsintag, ska stå för minst 90% av densamma. Vilket den rimligtvis inte kan. I den stressiga livsstil vi tagit till oss är det skönt att tänka mindre på maten när man samlas på kvällen. Om skolan fixar detta blir det mer tid för annat.

Sedan finns det den biten där skolmaten faktiskt är viktig på riktigt. Många skolor får beställa 110% av beräknade portioner på måndagar för att mätta de extra hungriga eleverna. Många skolor ger också extra "frukost" till vissa elever för att de ska klara av dagen i skolan. Ett samhällsansvar som skolan många gånger tar i det tysta och som man nästan aldrig uppmärksamhet i en debatt där frågan handlar om hur många vegetariska dagar vi ska ha.

Själv måsta jag säga att bara på de 20 åren jag arbetat i skolan tycker jag att skolmaten gått från att vara bra till att vara suveränt bra. Man får bra mat och det är fräscha salladsbufféer. Något man bara kunde drömma om när jag gick i skolan. Barnen äter generellt bra av maten som bjuds och, hör och häpna, gillar att äta fisk. Personalen är ofta välutbildad och intresserad av att göra maten bättre.

Så om vi ska tala skolan och dess problem så är maten verkligen inget av dessa. Kanske kan man säga att skolmaten i Sverige visar att vi fortfarande är i framkanten av vår egen myt...

1 kommentar:

ERIC SECHER sa...


Betryggande att höra !