söndag 12 januari 2014

Fyrfärgsmänniskan...

Åsiktskarta…

Återkommer ibland till att man faktiskt kan använda matematiken till ganska existentiella frågor. Inget speciellt nytt med det. Ämnet  har ju flertusenårig historia, och människorna har inte ändrat sig så mycket under den här tiden.

På 1800-talet väcktes ett ganska ovanligt matematiskt problem. Det var när kolonialmakterna skulle dela upp Afrikas karta som man började fundera på hur många färger det behövdes som minst för att två intilliggande områden inte skulle ha samma färg. Man kom på att det krävdes 4 olika färger, men det var inte förrän 1976 som man kunde bevisa detta med hjälp av en dator.

När det gäller vår egna åsiktskarta så tror vi att det bara krävs en maximalt två färger för att kunna fylla alla områden utan att det krockar. De som försöker se en helhet i saker och ting upptäcker att det ibland krävs hela målarlådan för att få mönstret att gå ihop utan att det ska krocka.

Man har sin sociala färg, sin religiösa färg, sin ekonomiska färg, sin egoistiska färg och en massa andra nyanser till detta. Om man är medveten om detta blir man lätt frustrerad av debatten som förs som ofta är ganska enahanda och därmed sällan riktigt trovärdig. Man kan inte bara se miljö och ekonomi i en fråga t ex, man måste också kanske se till känslomässiga och psykologiska också.

För rent matematiskt krävs det minst fyra synvinklar för att kunna lägga en helhet. Afrika visade oss detta…







Veckans matematikerskämt...