söndag 2 oktober 2011

Rikedom, att ha råd att vara fattig...

20 år har jag och dessa vandrat ihop...

En av mina favoritförfattare är Terry Pratchett. Han skriver främst om en fantasyvärld kallad Disc world. Trots att det är humor och fantasy, så är Terry själv en författare med många kluriga tankar och grepp, väl värd att läsa av många anledningar.

I boken "Guards guards!" går huvudpersonen kapten Vimes och funderar på varför rika är just rika. Enligt honom är dom rika rika för att dom har råd att vara fattiga. Medan någon som är rik kan köpa ett par kängor som håller hela livet, så måste han, som fattig, hela tiden köpa nya kängor eftersom han bara har råd att införskaffa kängor som håller ett år. Livsutgiften för kängor blir därför astronomiska för den fattige, medan det för den rike håller sig till en rimlig investering.

Tänker alltid på detta när jag använder mina 20 år gamla kängor. På något sätt är dom dessutom bättre nu än när jag köpte dom. Mina fötter och kängorna känner varandra ganska väl och bara det är en rikedom i sig själv...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Kommer ihåg Kardemumma, han åkte i samma Rolls Royce och hade samma skräddarsydda kostymer hela livet, hette det.
Dom flesta är ju inte rika eller fattiga, utan lite mitt i i mellan. Tänk om alla medelinkomsttagare var så ansvarslösa mot tillväxten och marknadsekonomin att de prioriterade kvalité framför ombyte. Det vore något.
Tack för tips - igen :-)

Onkel Olof sa...

Jag ser fram emot den nya modet av tweed, rejäla kängor, skinnkläder och rågummisandaler...