tisdag 18 oktober 2011

Motsatser, en ganska ovanlig företeelse...

Motsatser? Nä, men balans…

Vi är väldigt snabba med att se olika saker som motsatser, det vill säga två helt olika saker som står i opposition till varandra. Inom taoismen påpekar man att många motsatser antingen bara följder på varandra (som "före" och "efter") eller bara existerar som relation till något annat ("kort" och "lång" beror på vad man jämför med). Börjar man fundera på detta så kan man undra vad som egentligen står i motsats.

Är kallt och varmt motsatser? Beror inte detta på vilken skala man mäter efter. Mörkt och ljust lika så. Är man och kvinna motsatser? Det vågar man knappt svara på i jämlikhetens Sverige. Tittar man på politiska motsatser så ser man ibland ingen skillnad alls.

Vad jag menar är att motstridigheter är en väldigt sällsynt företeelse. Det bästa när man hittar något som står  emot något annat är att se att det oftast finns mer likheter än man först tror. Pinsammast blir det när man ser hur lik man är dom där, ni vet, som man inte tycker om…

5 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

!!
Du känns som en räddare i nöden; detta inlägg passade så bra i ett pågående, oändligt stångande med Realist; http://ericsecher.blogspot.com/2011/10/intuition.html - sista kommentaren.

Onkel Olof sa...

Jo, jag har studerat er argumentation på respektfullt avstånd

Onkel Olof sa...

Fast nu är jag med i den också.
Suck!

ERIC SECHER sa...

Den började upprepa sig redan efter ett par kommentarer. Känns nedslående att det kan vara SÅ svårt att förstå varandra. Det är något obehagligt i det "svart-vita" som jag inte vill acceptera. Egentligen på samma tema som "Varning för invandring".
Instämmer (förstås) i din kommentar.

Onkel Olof sa...

Delar man in allt i svart och vitt, upptäcker man snart att man är manipulerad in i det svarta.