söndag 9 oktober 2011

Down the drain...

Miljöarbetets kontrast...

Toaletter i vårt land är ganska intressanta att fundera över i ett miljötänkande perspektiv. Inte bara för att fritidshusens  toaletter står för en betydande del av östkustens övergödning, utanför att de i ett världsperspektiv nästan är parodiska.

I Sverige har vi ingen brist på vatten. Vi har heller ingen brist på rent vatten. Vi har så lite brist på rent vatten att vi spolar med det i våra toaletter. Tänk på det nästa gång ni ser ett reportage från Afrikas horn.

Detta faktum försöker vi göra något åt genom att halvspolning vid små behov. Något som egentligen bara täpper till gamla rör, som behöver en rejäl våg för att inte korka igen. Vi glömmer att det är varmvatten vi ska spara på inte vatten överhuvud taget.

Vad är lösningen då. När vi bygger nya hus och ledningar borde vi ha ett system för rent vatten och ett för "råvatten". Det ena dricker vi och det andra spolar vi med.

Om 20 år kan vi lika gärna spola med guld...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

http://www.etc.se/reportage/vattenmaffian-styr-lima
Jag börjar mer och mer tycka det känns pinsamt, att vara så förskonad.
Och den obehagliga sanningen kryper närmare, att vi har det så bra på andras bekostnad. (Alf Hornborg - Myten om maskinen)

Onkel Olof sa...

Om inte annat kan vi lära oss att vara ödmjuka inför att vi faktiskt har det så bra.

Själv tar jag vatten, av mycket god kvalitet, ur egen brunn. Det ger ett välbefinnande som är svårt att förklara. För rent vatten är inte en självklarhet längre.