fredag 6 januari 2017

Tre vise på Facebook...

Baltsar, Kasper och Melker...

Idag är det trettondagen, som vi firar till minne av att de tre vise männen kom till Jesus. På svenska kallas de Kasper, Baltsar och Melker, men det finns många olika varianter av de namnen. Viktiga är de för Sverige då det påstås att vårt riksvapen med tre kronor ska ha sitt ursprung i dessa tre heliga "kungar".

Det är efter den här inledningen som historia och religion blir spännande. I Bibeln nämns inget om att de var tre, det nämns inget antal alls. Att de var tre tror man kommer från att de gav gåvor i form av rökelse, myrra och guld. Det ger en gåva per kung.

Ja egentligen var de inte kungar utan stjärntydare, på grekiska magoi, vilket ibland översätts till magiker. Om de var stjärntydare vore det troligast att de var från nuvarande Iran eller Irak, men i vissa traditioner var en av dem från Etiopien, vilket förklarar att ofta är en av dem är av afrikanskt ursprung i de flesta krubbor.

Så summan av kardemumman är att av allt vi egentligen vet, alltså att ett gäng stjärntydare som gav guld, rökelse och myrra, har det blivit att det var tre kungar från österlandet och kanske Etiopien (som ligger väster om Betlehem) som vi sedan kom på att de hette Baltsar, Kasper och Melker.

Påminner rätt mycket om hur sanning används på Facebook. 

Just nu är jag annars mest fascinerad av att illustratören till bilden ovan tror att grabben till höger i bilden tagit sig genom öknen i hermelinfodrad mantel. Det imponerar.

Trevlig helg alla...2 kommentarer:

Stefan T sa...

Men det blir kallt på natten i öknen har jag hört

Onkel Olof sa...

Man brukar säga det.
De borde ju kommit på natten eftersom de följde en stjärna,