onsdag 23 november 2016

Som dom andra...

Var och en får skämmas för sig...

När man ska reda ut konflikter som lärare handlar det ofta om att fokusera på det egentliga problemet. Man säger till någon som gör något mindre genomtänkt, och då får man ofta svaret: "Man den och den gjorde det och det!".

Lätt att falla i fällan där man börjar reda ut omöjliga orsakskedjor där. I stället ska man hela tiden fokusera på att den man säger till faktiskt gjorde det där den nu gjorde, och det den gjorde var inte så bra. Att andra beter sig korkat är ingen ursäkt för att du, eller någon annan, ska få göra det. Att andra är gör dumma saker  får man ta med dem i ett annat samtal.

Sen fokuserar man på att lösa problemet. Det fungerar med barn och ungdomar. De är ofta smarta.

Patetiskt blir det när vuxna använder samma idiotiska argument för att legalisera dåliga beteenden. Läste idag t ex en lista som lagts ut om hur många Trump hade kritiserat på Twitter. Då tyckte en, som antagligen ser sig som vuxen och smart: "Hur många har inte kritiserat honom?"

I min värld är det två frågor med två olika idioter. Den ena ger inte den andra rätt. Trumps kränkningar är fortfarande Trumps kränkningar, och de är inte ok oavsett vad andra gör.

Tänk om många av de där tyckarna var lika smarta som barnen...

Inga kommentarer: