lördag 22 september 2012

Adopterade föräldrar...

Vem väljer du?

Har varit en stor debatt om en tvååring som Migrationsverket vill utvisa till Frankrike. Ett tragiskt öde på många sätt, som man kan ha många åsikter om. Huruvida Migrationsverket gör rätt eller fel överlåter jag till andra att bedöma, även om jag har en personlig åsikt i frågan. Men fallet väcker en annan viktig etisk fråga, nämligen barns rätt att få adoptera föräldrar.

För vilka är egentligen ett barns föräldrar? De biologiska föräldrarna eller de som älskar och vårdar barnet? Detta är i nästan alla fall de samma, men som vi märker finns det undantag. Redan kung Salomon hade sitt sätt att reda ut den frågan på ett bra sätt, men tusentals år senare kan vi fortfarande inte lösa det. Lagen är på sitt sätt tydlig, och jag vill inte påstå att den i sak har fel, när den nästan uteslutande ger de biologiska föräldrarna rätt. MEN, och det finns alltid ett "men", varför äger vi vuxna rätten att ta ifrån ett barn rätten att adoptera de föräldrar som tar sitt föräldraansvar?

Vi behöver inte ta till Salomons sätt att hota med att dela ett barn för att se vem som är den rätta modern. Jag tror att redan i en tvåårings hjärta finns namnen på mamma och pappa inskrivna. Ge barnet rätten att adoptera dem...


Bildens källa:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/overgiven-baby-hotas-av-utvisning

Inga kommentarer: