söndag 19 februari 2012

Det var en gång...

Det är bara att välja...

En trädgårdsmästare berättar för sin lärling att de  ska göra världens vackraste trädgårdsgång. Han ber därför lärlingen att varje dag locka ut de hundra vackraste stenarna i en grushög. Dessa skall sedan läggas på gången. Första veckan tänker han att han ska ta de som verkligen sticker ut i form av färg och utseende.
Gången blir jättefin, men är lite hal att gå på.

För att kompensera detta väljer därför lärlingen nästa vecka ut de stenarna som är fina att gå på och som inte blir hala av regnet. Nu är gången jättefin, tycker lärlingen, men trädgårdsmästaren är inte nöjd. han säger till lärlingen att den saknar något som binder ihop den.

Lärlingen förstår inte vad han menar och börjar bli lite trött på att plocka ut stenar, så tredje veckan bara tar han stenar utan att värdera dem och utan att se på dem. Efter tredje veckan är gången färdig. Det är verkligen världens vackraste gång. Det finns vackra stenar, stenar som är bra att gå på och så finns dom där andra stenarna som bara är där och gör gången till en enhet. Som får de vackra stenarna att se vackra ut och gör att man förstår de praktiska stenarnas värde.

Trädgårdsmästaren säger till sin lärling: "Inget är komplett utan känsla, tanke och ande". När lärlingen gick på gången förstod han...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

!
Associerar till Ai Weiwei och Wabi Sabi
(http://ericsecher.blogspot.com/2010/09/wabisabi.html)

Onkel Olof sa...

Precis...