torsdag 28 mars 2013

Skärtorsdag...

Ren och skär...

Idag är det skärtorsdag. Dagen som enligt kristen tradition ska gå till att hålla sig ren. Ordet "skär" betyder i gammal mening ren, och allt går tillbaka till när Jesus tvättade fötterna på sina lärjungar. Vill man inte tvätta fötterna på varandra så kan man ju alltid bränna ut en eller annan häxa på väg till blåkulla.

Har aldrig förstått det där med häxor i historien, eller i den kristna historien kanske man ska förtydliga. Samtidigt som lärda män lärde sig magi på Europas universitet (ja faktiskt), kunde man bränna obildade kvinnor för samma sak. Kanske finns en skillnad i detta som jag inte fattar. Har träffat några kvinnor som påstått sig vara häxor och de har alla haft, i min mening, väldigt sund syn på naturen och livet. Inget som skulle passat på ett universitet i 1500-talets Europa dock.

Däremot kan jag tycka att en reningens dag är en ganska god idé, även om jag föredrar ett rejält bastubad framför ett litet fotbad. Tyvärr har jag inte tillgång till en bastu just nu, men en het dusch får det bli. Sen ska jag sjunka ner i soffan och vänta in helgen. Har man riktigt tur kanske en häxa tittar förbi...

4 kommentarer:

Jessica, grannen sa...

Sorry! Jag är inte hemma så inga häxor ikväll! Hoppas du fick smaka kolorna denna gången! ;)

Onkel Olof sa...

Lita på det, Jessica!

Stefan T sa...

Intressant. Jag antar att betydelsen ren finns kvar i uttryck som "ren och skär lögn".

Onkel Olof sa...

Om en lögn kan vara ren så ja :)