tisdag 18 januari 2011

Vad är du värd lilla människa?

Blir du lönsam lille vän? Talar fortfarande till oss i sin tystnad...

Jag har väldigt svårt för uttrycket "Alla människors lika värde". Som neutris undviker jag att sätta människa och värde i samma mening. För så är det. När vi säger att alla har samma värde så gör vi det orimliga i att sätta ett pris på en människa. Ganska orimligt att sätta ett pris på vilken levande och kännande varelse som helst.

Galagopartiet hade som en av sina deviser: "Alla människor är lika värda, dock kan man växla in en människa i tio småmänniskor." Tycker det är ett genialt sätt att säga det på. För nog är det så att vi faktiskt inte är lika mycket värda, inte ekonomiskt i alla fall. Titta på barnen i bilden ovan. 20 år senare bidrar de till välfärden på olika sätt. Vissa ses nog till och med som en kostnad, och de känner att det är så.

Vad ska man säga då?
Jag tycker man ska tala om alltings likaberättigande. Allting har sin plats i världen. Det har inget med värde att göra och har inget med någon mening att göra. Allting finns av en orsak, även saker vi inte tycker om, och det är en jäkligt viktig orsak.

Så nästa gång någon tjafsar om "lika värde" så fråga: "och hur mycket är det då?"...


Tavlan gjord av Peter Tillberg -71-72

2 kommentarer:

ile sa...

Minns tavlan från min tid på lärarhögskolan....sorgligt.

Onkel Olof sa...

Sorglig, men den väcker nyttiga tankar.