onsdag 12 januari 2011

Etiken och moralens tretal

Sex, döden och Hitler. Tre symboler, tre dilemman en etik...


Det finns många saker som vi gärna inte talar om. Inte på det personliga planet i alla fall. Döden t.ex. är något vi gärna stoppar in i garderoben eller sopar under mattan. Detta trots att döden helt naturligt finns  i vår närhet. Döden borde känna sig som en panelhöna, en som är på festen men som ingen ser.

Många tror att om man har följande tre värdegrundsbegrepp i sin CV så är man hemma:

Alla människors lika värde
Gyllene regeln
Vara demokratisk

Om alla vilar sin moraliska grund på dessa begrepp så är det inte så konstigt om det går åt fanders då och då. Men vi är så uppfostrade med dessa och att man ska vara "snäll". Men fortfarande mobbar vi varandra, ser ner på de som är svaga och annorlunda och, ja faktiskt, sätter olika värde på varandra.

Jag brukar säga att om man ska förstå sig själv och andra så måste man ha funderat igenom och lärt sig att förhålla sig till döden, sex och Hitler. Kan man förstå dessa tre symboler och förhålla sig mänskligt gentemot dem, så tror jag att man kommer närmare en etik och moral som faktiskt kan hålla. Låt mig förklara var och en närmare så kommer ni nog att förstå bättre.

Döden- Den största skräcken och det ultimata straffet. Döden är mörk, hotfull och skrämmande. Man vill gärna inte ta i frågan om man inte måste, kanske för att man inte vill bli påmind om sin egen dödlighet. Faktum är dock att döden i sig själv är en av hörnstenarna för att livet ska fungera. Visst gör det ont när någon nära dör, men alternativet att ingenting skulle dö är tusenfalt värre. "Bara människorna, som lever en så kort stund, tror att kärleken är för evigt". Det citatet tycker jag faktiskt visar hur mycket döden lyfter värdet av livet.

Sex- Kanske en mer personlig fråga än döden. De flesta religioner har lite problem med den här frågan och har en tendens att styra den. Man vill att vi ska älska varandra, men vi ska inte ha sex och ju heligare du är desto mer celibat lever du. Ganska långt från livet på något sätt. Sex är en enorm drivkraft och skapar mycket lycka men också enorma mängder frustration, sorg och utanförskap.

Hitler- Nästan alla människor som lever i västvärlden har en sorts relation till den här mannen. Han har blivit symbolen för den mänskliga ondskan. Man bara måste hata honom. Hitler själv, såg sig säkert inte som ond utan ville bygga ett bra samhälle. Ett samhälle med mycket svaga moraliska grunder. Men om man tänker efter ett tag och inte bara ser allt som vi är utbildade att se det. Finns det någon människa i modern tid som gjort så mycket för vårt moraliska och etiska tänkande som Hitler? Han fick människor att se att om vi inte ser upp så kan vi utföra otroliga hemskheter. Ena dagen är man en vanlig knegare, nästa dag är man en massmördare och torterare. Jag tror att vi måste förstå att ondskan kommer inifrån och om vi inte inser det, så faller vi lätt till föga för den.

Jag tror att man som människa varje dag måste rådbråka sig själv och hur man ställer sig till olika saker. För mig vilar etiken på tretalet som symboliseras av Sex, Döden och Hitler. Förstår man dessa så har man kommit en liten bit på väg i alla fall...
Bilder tagna från följande sidor:
http://linabina.blogg.se/2009/september/
http://skinnymoose.com/health/?cat=84
http://99ord.se/historia/adolf_hitler/

Inga kommentarer: