onsdag 26 januari 2011

Modeller

Titta så enkelt livet är, bara man kan fysik...


"Matematikern kunde räkna ut allt utom vikten av att leva. Det gjorde han en modell av..."
                                                                                                                     Ashyls resaVetenskap är underbart. Man kan svara på nästan alla frågor eller ta reda på dem. Om de är mätbara vill säga. Ingenting som inte är mätbart existerar. Lite som att vara ateist faktiskt. Man lever och frodas och sen dör man av sjukdom, svält eller ålder. Det var hela saken. Kärlek är feromer eller snedriven bild av ens förälder som har motsatta könet, eller samma i vissa fall. Kort sagt livet är som en enda lång räknesticka.

Ibland önskar jag att min värld var lika enkel som naturvetenskapens oändliga antal av modeller, som förenklat ska förklara varför saker faller åt ett visst håll eller hur en atomkärna ser ut. Men faktum är att naturvetenskapen inte vet så mycket. Man mäter av ett litet spektra av universum, förenklar det och lär sig att räkna på det. 

Inte riktigt min värld där livet är ett flöde av omätbara energier och där man emellanåt tycker att träden talar med en. Inte för att de säger speciellt spännande saker, men ändå. Jag tror inte att allt är så övernaturligt. Det är bara det att vetenskapen inte lärt sig räkna på det än liksom. I en värld av välmätta raka linjer kan ett talande träd upplevas som ett hopp och befrielse.

Men å andra sidan. Be en naturvetare berätta vad magnetism är, inte beskriva det, utan verkligen förklara vad magnetism är, så kommer ni att inse att vi vet lika mycket om magnetism som om chi, faktiskt...


(När ni läser detta ska ni betänka att jag är utbildad lärare i No för de lägre årskurserna)
Bilden hämtad från:
http://www.pluggakuten.se/forumserver/viewtopic.php?id=4815

Inga kommentarer: