söndag 31 maj 2015

Assisterad befruktning...

Det fria valet och den ofrivilliga avsaknaden...

Vi har väldigt lätt i det här landet att hoppa på saker, som vid första ögonblicket ser enkla och rätt ut, utan att se dem ur alla synvinklar. Etik, rättvisa och jämställdhet är inte så enkelt som vi tror alla gånger. Det räcker inte med att bara äta ekologiskt, förhålla sig till patriarkatet och källsortera för att tro att man är på den rätta sidan om den goda linjen. Man måste lära sig att se saker från mer en ett håll.

Sitter och funderar på det här med assisterad befruktning till exempel. Ja, jag vet att det kanske inte är vad gemene man sitter och klurar på en söndag, men just idag är det min fråga. Vilket som. Just nu läggs det förslag att ensamstående kvinnor ska få rätten till assisterad befruktning, alltså att de ska kunna få statens hjälp att bli gravida utan att ha ett partnerskap.

Jag har inge problem med detta, tvärt om, och jag tror inte på att den gamla traditionella familjebilden ska ses som ett ideal. Alla människor kan bli bra- eller dåliga föräldrar oavsett partnerskap, så låt de kvinnor som är motiverade få möjligheten att bli med barn.

Men vad ska vi göra med alla ensamstående män som vill bli förälder?

Som sagt: få frågor är enkla...
2 kommentarer:

Galdarbjelke sa...

Statliga surrogatmammor?

Onkel Olof sa...

Tror det är långt till det...