fredag 1 maj 2015

Då var det 1:a maj...

Man undrar...

Idag är det första maj, arbetarklassens stora dag och firade i över hundra år. Ja, det har ju till och med blivit en helgdag. Precis som julafton. Lika helig. Ett fåtal firar med hjärtat, och resten är mest glada över att få en dag ledigt.

Det där med helgdagar kan man fundera mycket över i ett modernt samhälle. Är det så självklart, nu när staten och kyrkan inte är detsamma, att man faktiskt ska fira kristna helgdagar? Eller när bara 30-40% av befolkningen faktiskt tillhör de traditionella arbetarpartierna, att vi ska fira 1:a maj som en helgdag? Frågan är farligt nära SD:s tänk om "den svenska kulturen och traditionen", och flera partier närmar sig på många sätt definitionen på en religion eller sekt.

Men sådant är det moderna samhället. En stor röra av tankar, ideologier och religion på ett sätt att det blir svårt att se vad som är det ena eller andra.

Jag ser mig själv som både idealistisk och religiös, styrd av både ideologi och värdegrund, och ser ingen motsättning i det. Men jag är kanske en synnerligen modern människa...Inga kommentarer: