lördag 15 mars 2014

Våldets demokrati...

Lysande argument...

Det händer mycket i världen just nu som skapar oro. Ukraina, Krim och Ryssland är ju en av många konflikter, liksom den mellan högerextremister och vänsterextremister. Senast var det bråket i Malmö som är lite svårt att sätta sig in i. Två sidor som båda förespråkar våld som ett sätt att nå politiska mål, gör det svårt för en som förespråkar demokratiska vägar att kunna ha en åsikt i frågan.

Under den etiska parollen "om man gör ont mot de onda är man en av de goda" tar man sin retorik till gatan. För en som inte är insatt låter det ibland som om det är viktigare att banka in skallen på någon med fel åsikt än att visa att man har rätt i sak med välgrundade argument. Man vill slåss helt enkelt. Något som tyvärr drabbar ordningsmakten, som ingen sida respekterar och gärna motarbetar, och en hel del oskyldiga med.

Kastar man sten på polisen oprovocerat så kastar man sten mot mig och alla andra medborgare med. Jag har därför lättare att respektera dem som med mängd och tystnad vågar visar vad de står för utan att gömma sig bakom en mask. För en sak är tydlig: Demokratin bär inte balaklavahuva. Inte i min värld i alla fall...
Bildens hemsida


9 kommentarer:

Galdarbjelke sa...

Sverige är ett land där man verkligen inte behöver ta till sådana drastiska åtgärder. Här kan man fortfarande påverka på andra sätt än genom våldsamma demostrationer. Det finns fredliga demonstrationer och det finns n hel del andra sätt att nå palamentarisk påverkan i vårt land, vilket vi skall vara både stolta och tacksamma över.

Jocke sa...

Hej - jag uppfattar det som hände på min gata som att just fredliga demonstranter blev anfallna av nazister, våldsverkare. Jag har inte hört någon uppgift om att de som är misshandlade varit med i AFA eller dylik militant organisation på vänsterkanten. Det ska vara en grupp människor på väg från en laglig och fredlig demonstration. Han som blev grövst misshandlad har framförallt arbetat mot homofobi inom läktarkulturen runt fotbollen och för alla människors lika värde.
Jag tycker att man förminskar händelsen, och brister i respekt mot offren, genom att vifta bort det som ett bråk mellan extremister från politikens utmarker (som kastar sten på polisen - något som överhuvudtaget inte skedde den kvällen från någon sida). Jag tror inte att de som misshandlades var våldsverkare/slagskämpar, eftersom samtliga skadade är de som var på väg från en fredlig demonstration. Ingen av de anhållna nazisterna uppvisar några skador.
Att ha som utgångspunkt att de misshandlade också var våldsverkare och extremister, utan belägg, och därmed får tåla leken, tycker jag är respektlöst mot offren. Jag tycker att det uttrycker att de fick skylla sig själva att de blivit knivstuckna och misshandlade. Det stämmer att vänsterextremister också fanns i närheten av händelsen och enligt uppgift rusade mot platsen. Men offren som hamnar på sjukhus ska inte först behöva bevisa någon oskuld för att få våra sympatier. Eller för att vi ska uttrycka vår avsky för det våld de utsatts för på grund av sina åsikter, oavsett åsikt. Brottet de har utsatts för får inte förringas på det sättet.

Onkel Olof sa...

Jocke
Ja, ett av problemen med det som hände i Malmö är att man låtit tystnaden tala, alltså att man inte berättat vad som verkligen hände, vilket har gjort att alla tolkar det på sitt sätt och alla sidor utnyttjar det till sin fördel.

Vad jag menar med det jag skriver är att så länge vi har två extrema sidor som båda tror att våld är en lösning, så får vi en massa oskyldiga offer, som dem i Malmö t ex. Det finns ger en anledning att föringa och kalla ett övergrepp för ett slagsmål. Det argumentet får man gratis idag.

Jocke sa...

Det verkar som att vi är ganska överens då.(hur ska näst sista meningen lyda?)

Onkel Olof sa...

Så här tänkte jag mig (efter en lite funderare):
"Det ger också en anledning/argument att föringa ett övergrepp och kalla det för ett slagsmål"

Jocke sa...

Ja, detta fall beskrevs ju initialt som ett "bunkaslagsmål" och dylikt. Det är väldigt enkelt att dra den slutsatsen, lite av slentrian utifrån erfarenheten av tidigare bråk, nu när båda grupper var närvarande. Man borde tagit reda på mer innan man beskrev skeendet. Men det är ju snabba nyheter som gäller...

Onkel Olof sa...

Var ute på nätet idag och kollade vad olika personer skriver. Det är otroligt vad blandade åsikter det finns.

Känns lite som ett bråk på skolgården där båda sidor skyller på varandra.

Känns väldigt viktigt att det kommer fram något som kan liknas vid en oberoende sanning...

Jocke sa...

Vilka menar du är "båda sidor"? Jag köper inte resonemanget att det är två sidor (av lika goda kålsupare?) som drabbat samman. Jag förstår det inte alls.

Vad gäller oberoende sanning borde det räcka att konstatera det som står i denna artikel.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/svart-skadade-25-aringen-har-annu-inte-kunnat-horas/

Det finns fyra brottsoffer utsatta för mordförsök och fyra person, som bekänner sig till nazismen, misstänkta för dessa mordförsök. Rollfördelningen våldsverkare - offer är tydlig i alla fall för mig. Jag tycker att det är en logisk slutsats mer än en åsikt. Jag vill så klart att den bekräftas av en domstol. Men det är ett ensidigt grovt våld som måste oavkortat fördömas.

Om vi däremot pratar åsikter tycker jag att följande kulturartiklar är värda att läsa: http://www.aftonbladet.se/kultur/article18543625.ab och http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/patrik-svensson-hotet-kommer-fran-hoger/

Onkel Olof sa...

Ursäkta

Jag menade så klart alla fyra sidorna...